Motor

Motorrijbewijs

Motorrijschool Boxtel is KNMV gecertificeerd.
Om het motorrijbewijs te halen moet je 3 examens afleggen,

  •  theorie examen,
  •  een AVB examen ( voertuigbeheersing 12 oefeningen ).
  •  een AVD examen ( verkeersdeelneming ).

Ook zijn er 3 categorieen met betrekking tot leeftijd en vermogen van de motor. Alle aanwezige motoren zijn voorzien van een ABS systeem ( anti blokkeer systeem ).

Het theorie-examen voor je rijbewijs voorbereiden gaat erg makkelijk bij 3D Theorie.

motorrijschoolboxtel.3dtheorie.nl .
Online voor auto, bromfiets, scooter of motor theorielessen volgen en examens oefenen.
De theorie-examens bereiden je snel en doeltreffend voor op het officiële CBR theorie-examen.

Categorie A1
Vanaf 18 jaar maximaal 125 cc en maximaal 11 KW.

Categorie A2
Vanaf 20 jaar kun je rechtstreeks instromen voor de A2 categorie maximaal 35 KW.

Categorie A
vanaf 13-10-2017 mogen kandidaten vanaf 21 jaar direct examen doen voor het zware rijbewijs categorie A. Je krijgt dan een rijbewijs categorie A met een code 80 daarop.Dat houd in dat je 2 jaar mag rijden op een motor van de categorie A1 en A2 alsmede een gemotoriseerde driewieler met meer dan 15 KW aan vermogen. Na 2 jaar of als je de leeftijd van 24 jaar bereikt vervalt de code 80 en mag je direct op een zware motor rijden zonder daarvoor eerst examen te moeten doen.

Heb je categorie A1 of A2 gehaald dan kun je 2 jaar na afgifte rijbewijsdatum motor opnieuw opgaan voor de volgende categorie. Je hoeft dan alleen een AVD examen ( verkeersdeelneming ) af te leggen.
Heb je al eerder de leeftijd voor de volgende categorie maar ben je nog geen 2 jaar in het bezit van het eerder behaalde rijbewijs en wil je toch al op voor de volgende categorie dan is dat mogelijk maar dan moet je ook opnieuw een AVB examen ( voertuigbeheersing ) afleggen. Ga je met je 20 ste jaar al voor het A2 rijbewijs dan kun je 2 jaar later al een examen doen voor het zware motorrijbewijs de categorie A onbeperkt. In dat examen voor het zware rijbewijs hoef je dan alleen af te rijden voor verkeersdeelneming dus hoef je niet opnieuw ook de bijzondere verrichtingen te doen. Wel zitten er in dat examen 4 oefeningen die je dan moet kunnen waarvan je er 2 tijdens het examen moet doen.

  1. lopen met de motor en achteruit inparkeren.
  2. wegrijden uit een parkeervak.
  3. stapvoets rijden.
  4. halve draai keren met de motor.

Hoe gaan we de motorlessen in de praktijk aanpakken.
De eerste les gaan we op pad met een motor met dubbele bediening. De instructeur geeft een duidelijke uitleg over de motor en de werking van alles wat daarbij hoort. Dit doen we uiteraard op een heel rustig plekje waar weinig verkeer komt en we volop ruimte hebben. Daarna laat hij je een keer oefenen met schakelen op de standaard ( middenbok ) zodat je al kunt oefenen met schakelen en ervaart hoe het allemaal werkt voordat je echt zelf gaat rijden.
Daarna gaat de instructeur achterop en ga je echt rijden. Dan ga je wegrijden en stoppen oefenen. Daarna ga je opschakelen en terugschakelen oefenen met daar achteraan opschakelen en terugschakelen met de remmen tegelijk erbij. Zo komt er een logische volgorde en opbouw qua moeilijkheidsgraad in het rijden en in de lessen. Kun je veilig zelfstandig rijden dan gaat de instructeur niet meer achterop en rijd je voor de instructeur op je eigen motor. De instructeur zal je hier altijd met een motor volgen en niet met de auto erachteraan rijden. De 12 oefeningen die je moet kunnen voor je AVB examen oefenen we op het mooie terrein van recreatieplas de Langspier in Boxtel.

Kosten motoropleiding
Proefles € 70.- 1.5 uur, met ingang van 01-03-2024
Rijles € 90.- 1.5 uur, met ingang van 01-03-2024
AVB examen € 160.- ( voertuigbeheersing )
AVD examen € 275.- ( verkeersdeelneming )
Motorkleding is volop aanwezig (helmen jassen broeken laarzen handschoenen regenkleding doorwaai kleding) en mag je gratis gebruiken en natuurlijk beschikken we ook over voldoende helmen. Wel vragen we om een helmmutsje te gebruiken als je een helm van de rijschool gebruikt. Deze mag je natuurlijk zelf meebrengen maar deze kun je evt ook op de rijschool kopen voor € 5.- .
De motoren waar wij mee lessen.

Categorie A1 KTM DUKE 125

Categorie A2 KTM DUKE 390

Categorie A onbeperkt KTM DUKE 790

De motor-theorie examen kun je zelf aanvragen via www.cbr.nl .